Podczas panującej obecnie epidemii koronawirusa zmuszeni jesteśmy pozostać w domu. Jak bronić się przed zachorowaniem? Jak wspierać swój organizm? Kluczową rolę odgrywa tutaj system odpornościowy naszego organizmu, pozwalający na jego prawidłowe funkcjonowanie.Jak więc wspierać system odpornościowy? Co jeść będąc zamkniętym w domu? Jak rozsądnie robić zakupy? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.
Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego uwarunkowane jest wieloma czynnikami, do których zalicza się przede wszystkim sposób odżywiania. Ponadto duże znaczenie ma aktywność fizyczna, brak stresu, odpowiednia ilość i jakość snu oraz odpoczynku. Produkty spożywcze bogate są w liczne substancje bioaktywne stymulujące układ odpornościowy.
Wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania odbywa się w jelitach, dlatego szczególne znaczenie ma nie tylko sam pokarm, ale także odpowiednie nawyki żywieniowe. Dieta wzmacniająca odporność i ogólny stan zdrowia powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie, które pokryją dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Założeniem diety na wzmocnienie układu immunologicznego jest dostarczenie witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i pobudzenia aktywności komórek odpornościowych.
Kwas askorbinowy ma właściwości wzmacniające i uszczelniające naczynka krwionośne, zapobiegając rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów po organizmie. Jest jednym z kluczowych składników wspierający organizm podczas epidemii. Źródłem witaminy C są: czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki, kiwi, brokuł, truskawki, cytrusy.
Pełni istotną rolę w regulacji funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez nasilanie produkcji katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych, a także komórek układu odpornościowego (eozynofile, limfocyty, neutrofile). Witaminę D znajdziemy m.in. w tłustych rybach morskich, jajach, wątróbce, grzybach, nabiale.
Wspomaga działanie witaminy C i A, a także jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, dzięki czemu eliminuje z organizmu wolne rodniki. Jej cennym źródłem są nasiona słonecznika, orzechy, szpinak, oleje roślinne, migdały, papryka, sałata i czosnek.
Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a także uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów T (komórek układu odpornościowego). Produkty bogate w cynk to m.in. owoce morza, orzechy, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych.
Plan zakupów. Wybierając się na zakupy warto się dobrze przygotować. Przede wszystkim należy sprawdzić co już w domu mamy, aby nie kupić za dużo i nie marnować żywności.
Warto zaplanować posiłki na 7 – 10 dni i sporządzić listę potrzebnych do ich przygotowania produktów. Jeśli możesz, wybierz mniejszy sklep, kupuj produkty sezonowe i lokalne.
Pamiętaj, aby posiłki dostarczały odpowiednią ilość białka. Warto zaopatrzyć się w suche nasiona roślin strączkowych. To cenne źródło białka, a w dodatku jest to produkt o długim terminie przydatności do spożycia.
W Twoim koszyku powinny znaleźć się kiszonki oraz naturalnie fermentowane produkty mleczne. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, przyczyniając się do wzmocnienia odporności organizmu.
Ponadto polecamy pamiętać o takich produktach jak orzechy, imbir, kurkuma, czosnek, cebula i cytryna.
Nie należy kupować produktów wysoko przetworzonych, takich jak posiłki instant, gotowe sosy. Co prawda mają długi termin ważności, nie są to jednak produkty dostarczające nam niezbędnych składników odżywczych i witamin. Warto również unikać cukru, słodyczy, słonych przekąsek, wszelkiego rodzaju używek. Produkty te obciążają układ pokarmowy, przyczyniając się do upośledzania funkcjonowania układu odpornościowego, narażając organizm na złapanie infekcji.