Na przełomie kilku ostatnich lat firmy cateringowe w całym kraju powstają w niesamowitym tempie. Oferują wszelkiego rodzaju diety, dla sportowców, wegetarian czy kobiet w ciąży. Jest to często ostatnia deska ratunku dla wszystkich zabieganych. Cateringi powstały z myślą o tych, którzy nie chcą lub nie lubią gotować a zależy im na odżywczym jedzeniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Zdrowe odżywianie opiera się na odpowiednio zbilansowanej diecie, czyli takiej, która pokryje zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. W przeciwnym razie konsekwencje niedoborów odbiją się negatywnie na naszym zdrowiu. Obok kaloryczności zawsze trzeba wziąć pod uwagę indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Normy żywieniowe są dość szerokie a przy układaniu jadłospisu nie można zapomnieć o czynnikach, które indywidualizują nasze zapotrzebowanie jak np. aktywność fizyczna czy ciąża. Niestety najczęściej w firmach cateringowych mamy do wyboru tylko określoną kaloryczność diety, którą sami musimy sobie dobrać.
Do tego wszystkiego dochodzą nasze preferencje żywieniowe, czy produkty zalecane i przeciwwskazane w naszym odżywianiu. Niestety, w przypadku cateringu dietetycznego rzadko mamy wpływ na dobór potraw i produktów w menu. W przypadku korzystania z firm cateringowych musimy liczyć się z innymi problemami jak np. zniszczone pudełka, popsute produkty. Dodatkowo koszt całkowity cateringu musi pokryć pracę wielu osób, dlatego ceny za te usługi wahają się od 30 do 100 zł dziennie, co w perspektywie miesiąca czy roku może stanowić kosztowny wydatek.
Korzystanie z usług firm cateringowych to pójście na skróty. Owszem będziemy otrzymywać gotowe dania i nie musimy martwić się o zakupy czy gotowanie. Niestety cateringi nie uczą nas zmiany nawyków żywieniowych, które możemy wykorzystać samodzielnie w codziennym życiu. Co więcej, bardzo często po zakończonej diecie w cateringu pojawiają się efekty jojo.
Dietetyk dobiera diety indywidualnie do potrzeb każdego klienta, układając jadłospis zwraca uwagę na wiele aspektów, jak np. zdolności kulinarne. Dania w jadłospisach przygotowywanych przez naszego dietetyka są łatwe i szybkie w przygotowywaniu. Szczegółowy wywiad dietetyczny uwzględnia wszelkie choroby, nietolerancje a także preferencje co do produktów lubianych. Nasz dietetyk nie tylko opracuje dla Ciebie indywidualny jadłospis ale także pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie.