NATURALNE SPOSOBY NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
Układ odpornościowy to mechanizm chroniący nas przed zagrażającymi antygenami, a odporność to zdolność naszego organizmu do przeciwdziałania niekorzystnemu wpływowi przedostających się do niego wirusów, grzybów i bakterii. Na naszą odporność oraz jej wzmacnianie zwracamy szczególną uwagę wiosną, jesienią i zimą gdy mamy sezon zachorowań – infekcji i zapaleń. Kiedy jesteśmy przemęczeni, nieprawidłowo się odżywiamy czy nie uprawiamy sportu nasz układ immunologiczny nie chroni nas przed zachorowaniami.
Aby zmniejszyć podatność naszego organizmu, wzmocnić odporność na infekcje i zapalenia możemy stosować naturalne, domowe sposoby:
- Sport i aktywność fizyczna – aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zachorowań nawet o 30% w każdym wieku, każdy wysiłek fizyczny jest odpowiedni- bieganie, spacer, marsz czy gimnastyka w domu
- Regularny sen – gdy jesteśmy przemęczeni nasz układ odpornościowy zmniejsza zdolność do obrony, dlatego też powinniśmy spać więcej niż 6 godzin
- Zdrowe odżywianie – dostarczajmy swojemu organizmowi jak najwięcej witamin, których głównym źródłem są warzywa i owoce oraz pamiętajmy o piciu wody
- Hartowanie organizmu – kąpiel w zimnej wodzie pomaga nam lepiej znosić gwałtowne zmiany temperatur i zimowe chłody, takie zabiegi dodają energii i podnoszą naszą odporność.
- Witamina C – pobudza produkcje interferonu, który pomaga skutecznie walczyć z zarazkami. Czy wiedziałeś, że żółta papryka zawiera aż 16 razy więcej niż cytryna? Do tego brokuły, natka pietruszki, porzeczki czy szpinak.
- Dobre tłuszcze – omega 3 czy kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego pobudzają w organizmie produkcje hormonów, które działają przeciwzapalnie oraz usprawniają układ odpornościowy. To produkty takie jak oliwa z oliwek czy ryby, orzechy włoskie i siemię lniane.
- Cebula i czosnek – te produkty działają bakteriobójczo, mobilizują nasz układ odpornościowy do działania. Możemy przyrządzić sobie syrop z cebuli czy chociaż dodawać czosnek do przygotowywanych przez nas potraw.
- Miód – miód ma działanie rozgrzewające oraz regenerujące organizm, dostarcza nam cennych mikroelementów które wzmacniają układ odpornościowy.
- Kurkumina – czy wiesz, że przyprawianie dań kurkumą może poprawiać naszą odporność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.
- Jogurt – jogurt naturalny zawiera niepowtarzalny skład szczepów bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego regularne spożywanie(jogurtu który posiada żywe kultury bakterii) wpływa korzystnie także na naszą mikroflorę jelitową.